Szórd szét kincseid -
a gazdagság legyél te magad.
(Weöres Sándor)

Kocsmai miniatűrök 34. (A női nem védelmében)
Írta: Tánczos G. Károly   
2012. január 10. kedd, 10:20

Kisolgának a 32. miniatűrömhöz fűzött hozzászólásából  idézek: „A képlet szerint ebben a virtuális világban is úgy működnek a dolgok, mint az „igaziban”: a lányok, asszonyok a konyhában serénykednek, miközben a férfiak a kocsmahivatalban a napi rituálét végzik. Itt szerencsére nincs házsártoskodás, hogy már megint hol voltál ilyen sokáig!”

Van néhány ismerősöm, aki férfi, s aki tud, sőt szeret „konyhában serénykedni”, szeret és tud főzni, akár mosogat is, pedig egészséges a felesége. Ez úgy tűnik, hogy a férfi nemet védem, mentegetem, ezért rátérek mondandóm lényegére.

Becsületükre legyen mondva, vannak – itt, bent is – italkedvelő nők. Lányok, asszonyok. Tapintatból, és ismerve az e kérdésben kialakult előítéletet, nem írok neveket.

A női vendégek között nagyobb a szórás életkor tekintetében, mint a férfiaknál: közöttük több a fiatal és a középkorú. Ha isznak rövidet, általában édeset, s bár van, aki, sörözik és vodkázik, vagy konyakot öblít le sörrel, ám leggyakoribb italuk a bor, illetve a fröccs. Egy hűséges vendég egyszerre kér egy nagy- és egy kisfröccsöt. Ezt a „rituálét” ritkábban végzik a férfiaknál, de ebben is van kivétel! A férjek vagy büszkék asszonyaikra, vagy szemérmesen hallgatnak a témáról.

 

„Kedves Olgi!  Ezzel zárom… tudod, a műfaj kötelez. Jó teázást! Én is igyekszem. Karcsi”

 
Kocsmai miniatűrök 33. (Füstölgés)
Írta: Tánczos G. Károly   
2012. január 03. kedd, 11:35

Néhány éve nem dohányzom. Egy félreértés miatt, de „okos félreértés” volt a gyógyszeres kezelés segedelmével végbement változásom. Ha valaki azt mondja, örülök a dohányzást „csökkentő” (mindenesetre korlátozó, térben korlátozó) rendeletnek vagy minekhívjáknak, nagyon téved, mint az a „kolléga”, akitől január 2-án reggel megkérdeztem, hogy a kaszinókon kívül a börtönök is védettek-e, mire felháborodottan förmedt rám: „Könnyű neked viccelődni, te nem bagózol!” Nem vicceltem és nem könnyű!  

Számomra a kocsma illatának meghatározó összetevője (volt és marad, legalább emlékeimben) a dohányfüst. „Fel a fényhez dohány sűrű füstje száll”énekelte Zorán. Szilágyi György Füstbe ment drámák című versbravúrjában olvashatjuk: „Népszínműben eresz alá, / hol a gazda üstje áll, / nem a fürge füsti fecske, / hanem Fecske füstje száll.” (A vers 1966-ban, a Metro-szám 1968-ban készült [A fiataloknak mondom: a Fecske az első magyar füstszűrős cigaretta neve.], amikor én már túl voltam a barátok közt, egy bokorban elszívott első cigimen.) A kocsmák később következtek. 2011 decemberének utolsó napján is hallottam: „Elszívok még egy fröccsöt!”

Ne értsenek félre, nem kételkedem a törvényhozói bölcsességben, de elszorult a szívem a kocsmaajtóból kinézve, látva a kint cigarettázókat, s noha jóval tisztább volt a benti levegő, szolidaritásból füstszagot képzeltem bele.

 
Kocsmai miniatűrök 32. (Szegény ember szilvesztere – Timinek, Olginak, Szilvinek, Marcsinak és a többieknek, akik remek receptekkel gazdagították étrendünket)
Írta: Tánczos G. Károly   
2011. december 31. szombat, 09:09

Végy néhány szegény embert! (Találsz belőlünk eleget!) Üljétek körül az asztalt! Kínálhatod őket karácsonyról maradt beiglivel. Játsszatok!

Sorban mondjatok kocsmával, italokkal, italozással stb. kapcsolatos fogalmakat, mondatokat. /A felkészüléskor böngésszétek át a Magyar szókincstárat, vagy más könyvet. Javaslom a netet is (pl. a google keresőt). /  Szerény segítségül küldök párat, amelyeket főleg a Vallon Sörözőben jegyeztem le (fel), (meg).

„Dühöngő, iroda, templom” – sokan ezekkel a szavakkal illetik a kocsmát. S ha templom, akkor az italozás „Istentisztelet, mise”. Apám a „bömbölde” szakkifejezést használta.

Szecskó Jani „fröcsikét” kér – a becéző, kicsinyítő alak ellenére –, nagyfröccsöt, míg Maci Laci (Szalontai István) a bor és a szóda arányának figyelembe vételével 1+1-et rendel, ha csak kisfröccsre telik neki, nagyfröccsöt (2+1-et), ritkán 3+2-őt („házmestert”), amikor arra. „Elvittek az ufók” – jelenti be Lajos (Bundás), utalva, hogy „áldott állapotba” került.

„Nem irigylem istent, hogy egy ekkora állatkertet kell igazgatnia „– sóhajt fel Bán Mihály Jani, s ránk néz. Ettől függetlenül megjegyzi: „Inkább az orromon legyen virág, mint a síromon!” Tóth Zsuzsa felpillant írásom olvasása közben. És szól: „Addig jó, amíg te írsz, nem a sírköves!”

Boldog jövőt!

 
Kocsmai miniatűrök 31. Tábla a karácsonyfa fölött, kissé srégen
Írta: Tánczos G. Károly   
2011. december 27. kedd, 15:45

A szürke gránitot utánzó, de lényegében fa pult rövidebb szakaszának végére a tulajdonos feleségeÁgi – a talapzatával együtt 35-40 centi magas, aranyozott s láncba fűzött golyócskák „szalagjával”, néhány zöld, arany és egy lila üveggömbbel, szintén aranyló csengettyűkkel, végül egy ezüstöt idéző gömbbel és egy ugyanolyan színű dobbal feldíszített műfenyőt (lucfenyő-másolatot) helyezett el. Fölötte a fehér keretbe foglalt árlap. Mellette a gravírozott tükörre [erről máskor beszélek] simul, támaszkodik a tábla. Megkértem Andit, emelje le nekem. A 21x15 centiméteres, 3 mm vastagságú táblácska műanyagból készült és sárgaréz színű, illik a rozsdavörös falhoz. Aranyra festett madzaggal kötözték fel. Rajta fekete betűkkel felirat:

 

DOBÓ TÍMEA

A kocsmalátogató törzsvendégek, és a

Profi Team 96 Bt. vezetőségének döntése alapján,

a Szamovár Sörözőben, és a Veriga Sörözőben

eltöltött 10 Év munkájával kiérdemelte a

BÁMULATOS CSAPOS

címet

 

                                        Eger, 2008. január 07.

                                                                                   Profi Team 96 Bt. vezetősége

 

Kell ennél nagyobb elismerés a mostanság Józsi másik kocsmájában, a Verigában dolgozó egykori kedvencünknek? /A veriga szó egyébként cigányul karikát, szlovénul láncot jelent. Hogy miért választották ezt a nevet? Meg fogom kérdezni megint, mert egyszer már elfelejtettem./ 

 
Kocsmai miniatűrök – 1. (Elő-prológ – „Áldás, békesség minden kocsmai lakosnak!”)
Írta: Tánczos G. Károly   
2011. december 23. péntek, 14:01

„Áldás, békesség minden kocsmai lakosnak, különösen a Vallon Söröző és a Veriga Söröző vendégeinek!

Vannak, akiknek tetszenek ezek a miniatűrök, s nyomtatásban kívánják látni őket. Elsősorban az írásokban említettekAnyám, Apám, Jakab Zoli, Rózsa Géza bácsi, Halmai Pista, és akikről nem tudok, persze kivételt képeznek.

Az első két és a 31. kivételével az írások megjelenésük szerint rendeződnek. Pontosabban semmi logika nélkül

Néhány gyakorlati megjegyzés: nem mindenkinek tudom a teljes nevét, s volt, aki kérte, hallgassam el azt, és van, aki nem érdemli meg a nevesítést.

 A megvalósított szerkesztésre azért volt szükség, mert a korábbanés nem ebbe a sorozatba készültBaszikálban már utalok Vallonra, a Prológban hogy beszélek más kocsmákról is. Emiatt lett ilyen kacifántos (- 1., 0) a számozás.

Minden egyes írás a valóságon alapszik.

A többit megismeritek az eddig elkészült szövegekből.”

 

A megvalósítás technikai részét feleségem, Kató végezte el. Nagyon köszönöm Neki!

A fedőlappal együtt 14 oldal szöveget Jakab Józsefnek, e kocsmák tulajdonosának, s ezen felül a barátomnak ajánlottam.

 

 Még egy idézet, ami a – később megjelenő – 31. miniatűrt követi:

„Szentdélelőtt lévén abbahagyom, de nem fejezem be. Téma volt, van és lesz bővében.

Kellemetes Karácsonyt és Boldog Új Évet kívánok nekünk!”

És természetesen minden Olvasónak!

 
Kocsmai miniatűrök 30. („A lovakat lelövik, ugye?”)
Írta: Tánczos G. Károly   
2011. december 16. péntek, 22:27

„- Lehet, hogy manapság úgy van, de amikor én a vágóhídon dolgoztam még nem úgy volt. Tudod, Karcsi bácsi [Tóth Pista mindig így nevez, noha majdnem egyidősek vagyunk. Nem merem megkockáztatni a múlt időt, pedig van annak már vagy tíz éve, hogy találkoztunk, és már akkor rokkantnyugdíjból élt, éldegélt.], még ez az Európa se volt akkoriban. Azok voltak a szép idők! Azok.”  Újszászon, mindkettőnk akkori törzshelyén, Pipi (Farkas János) fakocsmájában zajlik bennem ma is a beszélgetés. Ó, de sokszor felbukkan még ez a tér, a múlt tere! „- Tudod, Karcsi bácsi, hogy kell megölni egy lovat? Nem, ugye? Gondoltam.” (Nemet intettem, pedig legalább huszonháromszor hallottam már.) „- Akkor elmondom, de előtte igyunk!” Ittunk. „Először is a kötőfékkel rögzítjük a fejét, aztán egy zsákot húzunk a fejre. Erre azért van szükség, hogy az állat ne lássa, amikor meglendítjük a taglót. Mert, tudod, Karcsi bácsi, a lovak észrevesznek minden apró rezdülést és megijednek tőle. Olyan a látásuk.”  Szemembe nézett. „Látom, most kegyetlennek tartasz, de nincsen igazad. Hidd el, ha néha-néha élveztem is, amit csinálok, sajnáltam, sajnálom azokat az állatokat, a lovakat meg pláne szeretem, de ha én nem, taglóz más! . Ilyen az élet, Karcsi bácsi! Megértesz?” Igen, megértettem. Ilyen az élet és a halál. Taglózunk, taglózgatunk. És egyre többször élvezettel.

 
Kocsmai miniatűrök 29. (Kívül a kocsmán – Kirekedtek és kirekesztettek)
Írta: Tánczos G. Károly   
2011. december 12. hétfő, 18:32

Többféle módon lehet kilépni a kocsmavilágból. Elhalni, mint tették azt néhányan, elköltözni, ami

viszonylag ritka megoldás. (Van egy törzsvendég, aki a város túlsó végéből buszozik – vasárnap
kivételévelminden nap, hogy továbbra is itt, a barátaival legyen.). Még kevésbé dívik, bár egyszer-
kétszer előfordult az elpártolás egy másik „objektumba”. (Ennek egyik változata, ha valaki annyi
adósságot halmozott fel, hogy nem tudja – van, ki nem is akarjakifizetni, ezért az önkéntes
kiűzetést választja e földi édenből, és keres másikat – majd egy harmadikat, negyediket, mígnem
emberére akad.)
Kicsiny létszámú az a csoport, akiket Józsi utasított ki. Tette ezt a bentiek érdekében. (Nyilván az
üzlet érdekében is.) Mert ugyan verekedésmentes, kulturált kocsma ez, vannak, helyesebben voltak,
akik áthágták az íratlan törvényeket, indokolatlanul ócsárolták, sértegették, szidták a személyzet
valamely tagját. (Végtére is melyik alkalmazottnak – főként, ha nő – esik jól, ha talpnyaló korcsnak
nevezik?) A kitoloncoltak ezt kitaszításnak, becsületük megsértésének értelmezik, érvelni próbálnak
igazuk mellett. (A leggyakoribb a részegséggel való mentegetőzés.) „Nyugi, nyugi! Nem kell a süket
duma!” – mondja mosolyogva a már lecsillapodott Józsi, és az illető sorsa bevégeztetett. Még
kísérletezik, segítséget kérve tekint a pultos lányra, az félrefordítja tekintetét. A kárvallott bűnös
néha káromkodik és becsapja maga után az ajtót. Hosszú ideig más útvonalon közlekedik, nehogy
olyannal találkozzék, aki tanúja volt megszégyenülésének.
 
Kocsmai miniatűrök 28. (Télapó a Szamovárban)
Írta: Tánczos G. Károly   
2011. december 06. kedd, 09:47

( híján a Vallon Söröző régi nevével, a teavíz-forraló duruzsolásával igyekszem megidézni a tél hangulatát.)

Az ünnep a kocsmában is ünnep. Itt talán még játékosabb a játékos ember, s talán jobban áhítja a csodát, még akkor is, ha tudja a belépő (betántorgó) fehér vattaszakállat, piros kucsmát, színházi jelmezbundát, és fehér tornacipőt viselő, a hátán jócskán kiüresedett puttonyt hordozó alakról, hogy Balogh Andris, a színész. Teljesen bizonyossággal mondom: hiszem, hogy legalább egyetlen pillanatig mindegyikünk a Mikulást látta! És ez a pillanat a lényeg! Télapó jött, holott a krampusznak lenne jelenése. Örülünk az egy szem szaloncukornak, holott érezzük, virgácsot érdemelnénk.

 
Kocsmai miniatűrök 27. (Apák és fiúk – Kocsmahalál)
Írta: Tánczos G. Károly   
2011. december 05. hétfő, 19:29

Zoli mondta telefonon – mint egy gyászjelentést, bár meglehet, csak én éreztem bele –, hogy bezárt

a Pipacs, Kecskemét külvárosának, Petőfivárosnak (ott van Macskaköz!) kocsmája. Sok szép emlék köt
hozzá, elszomorodtam.
Újszászon tudomásom szerint nem volt sok kocsma. Az akkori tudomásom szerint, az öt-hat éves fiú
tudomása szerint. Ha belegondolok (beleemlékszek), volt az Iparos Kör, a Vasutas Kör, volt a resti, a
Fecske Vendéglő, volt a Gyöngyvirág Cukrászda és a „bisztró”. Itt is, mint bárhol másutt, születnek,
virulnak, hanyatlanak és elmúlnak a kocsmák, s mindig jönnek újak. Mindig. Ez az élet normális
rendje. Elmúlt az Iparos Kör, talán a Vasutas is.
Elmúlt Rózsa Géza bácsi, és elmúlt a kocsmája. Jellegzetes borozó volt, igazi alföldi borokkal. S talán
pálinkával. Talán, mert ez csak sejtés: apám szerette Géza bácsit és a pálinkát is, márpedig ha jött
haza Szolnokról, a munkahelyéről, megivott egy felest (szilvát vagy vegyest, de cseresznyét soha) a
restiben, egyet a szemközti Fecskében, aztán ment tovább, ment a Dózsa György úton, egészen a
nagy kanyarban sarkon álló borozóba. Mivel pálinkán kívül mást csak ritkán ivott, következtettem,
erre: Géza bácsi pálinkát is tartott. Apám útja tovább vezetett, várták a többiek. (Ezt onnan tudom,
hogy sokszor bicikliztem ki elé az állomáshoz.) Aztán egy szép napon meghalt Rózsa Géza bácsi és
vele a kocsmája.
Kívánom a Pipacsnak, ne úgy folytassa pályafutását, mint Rózsa Géza bácsi borozója, abból ugyanis a
temetkezési vállalat kirendeltsége lett. Nem egy jellemző magyar kocsmasors. Vagy mégis?
 
Kocsmai miniatűrök 26. (A mottó)
Írta: Tánczos G. Károly   
2011. november 24. csütörtök, 15:20

(Köv. folyt. és bef.) Malomárok, felsző szint, Halmai, én, italok, füst, zaj stb

Zoli barátom nemcsak a hosszú címet hagyta el, hanem a szöveg alapfelfogásátremélemtükröző mottót is. Pistának tetszett és nékem is. Fogalmam sincs, hisz nem szeretem Budapestet, hogy miért helyeztem e környékretalán épp ezért. (Mazochizmus!) Ám valószínűbb: Kosztolányi Dezső 1903-tól hosszabb-rövidebb megszakításokkal a fővárosban élt. De elég a maszlagból! Íme a mottó:
Valahol a budai hegyekben Sinanthropus püföli baltájával egy őstulok fejét.
A megsebzett állat bömbölése felébreszti a csepeli üzemeket.
Tulkolás és tülkölés
Igen, Pistinek tetszett! És nékem is. Ejnye, Főszerkesztő Úr! Hát szabad ilyet csinálni? Persze! Egészségére!
Most, hogy tisztázódott a kezdés, ideje lenne a befejezésre is gondolnom (hátha!), ám addig még – azt érzem – Kosztolányi és Karinthy sokat fogja nézni a hídról az őket fényképező, idős oaklandi házaspárt. (Vessed össze: Hordalékok 4., ivisz, 2011. április 26. kedd, 08:08)
 
<< Első < Előző 11 12 13 14 15 16 Következő > Utolsó >>

13. oldal / 16

új-iVisz

 

Üze-net

"Akinek két ruhája van, az egyiket adja oda annak, akinek egy sincs." Lk 3.12

Sziamagyarország!

Nyomj egy sziát!
A megnyíló ablakban láthatod
a sziák számát.

Közös ivisz-regények

A leghatalmasabb szuperhős
Zulejka

3 szavas mese

Sziasztok smiley
Ez egy jó játék, szabályok:
-csakis 3 szóból állhat amit írsz,
-kétszer nem írhatsz egymás után,
-az "a"betű nem számít szónak.

Én kezdem:
Egyszer volt hol...

Ki van itt?

Oldalainkat 302 vendég böngészi

Bejelentkezett tagok

Nincs