Szórd szét kincseid -
a gazdagság legyél te magad.
(Weöres Sándor)

   
Címlap Az én világom Jézuskaváró

Gyerekek Jézuska-várása. Töltsetek fel írásokat, képeket, rajzokat.

ivisz 



Karinthy Frigyes: Gyermekkori naplók - deczember 28. E-mail
2010. december 28. kedd, 18:06

Deczember 28. Szerdája
van. Semmi. Nagyon fádé.

 
Karinthy Frigyes: Gyermekkori naplók- deczember 27. E-mail
2010. december 28. kedd, 18:03

Deczember 27. Kedd.

Láthatod hogy nagyon ” unvól „ vagyok, a karácsonyt milyen fádan írtam le, semmi kedvem nincs. Csend – méla csend, odakint, idebent…
Tegnap este tant Zerlinél voltunk karácsonyi vacsorán. Volt szardínia, sült liba, karfiol, piros káposzta, finom dobos, borzasztó sok sütemény féle, gyümölcs czukor- el se lehet számlálni. Bor is volt. 13 man voltunk. Ozt tombolát játszottunk, 28 greuczert nyerék. Tant Helén nagyon „lieb” mindég ad 10 filléreseket. Hát még ma mit csinált! Elment velünk a haris bazárba, és ott összevett két kis muzsikát, kis hajot, (…) kis ágyut azt valami 30 ív felálítható papír katonát!

Mindenütt néma csend
Odakünt, idebent
Leczkét tanuljak é?
Eh! Hagyjuk semmisé
Az ágyba menni inkább
Az lesz osztán az élvezet
Az én jó álomkirályom
A Tündérországba vezet.
 

 
A mi karácsonyfánk
Írta: ginger   
2010. december 26. vasárnap, 18:25

Megint jön a karácsony, megint itt az időzavar, és az év végi kimerültség. Hol van már az az időszak, amikor november közepétől készülődtem a karácsonyra?

Mostanában már csak arra tudok gondolni, hogy élem túl, miből és mit főzök, hogyan teszek elfogadható rendet szentestére?

Idén először kimondtam magamnak: nem kell karácsonyfa, elég lesz egy fenyőág az asztalon, a gyerekek már úgyis nagyok, pénz úgysincs rá. Némi bűntudattal útjára bocsájtottam emberemet, ellátva őt utasításokkal: maximum 1000 Ft-ot áldozhatunk a családi pénztár oltárán fenyőre.

A végzetes vásárlás előtt 2 perccel jött a telefon egy jóbaráttól: "Van-e már fenyőnk? Mert náluk van egy kimaradt, vigyük el, majd megegyezünk az árában."

Jön haza ember, alig 30-as tempóban, félútról már telefonál, kirendeli az egész famíliát a ház elé, hogy véletlenül se mulasszuk el dicsőséges bevonulását az utcába.Nem kellett volna lesnünk, mert a kilyukadt kipufogódob már messziről jelezte az érkezését.

Hát volt is mit néznünk! Ekkora hatalmas fánk talán még sosem volt, aztán nézem, nézem a profi felerősítést - tetőcsomagtartó híján átkötözték a kocsi alatt, rá az autó tetejére. Vinnyogva röhögtem, amikor megláttam a csomagot.

A gigantikus fenyőfát becuccolták a fiúk, és mindjárt adódott a következő probléma: bele kell faragni a talpba. Ez bizony embert próbáló feladat, így mindjárt röpködnek is a lehetséges alternatív megoldások. Állítsuk vödörbe!
Igen ám, de milyen vödörbe? az egyetlen felmosóvödrömbe? a gyökér nélküli fát? Be kell látni, ez nem lesz járható út. Én látványosan elmerültem a főzésben, és kinyilatkoztattam: a fafaragás férfimunka, oldjátok meg!
És hamarosan a családfő üvöltözésétől zengett a ház (mit ház, az egész udvar!) Megjegyzem jogosan. A hó alól kikapart, több centis rozsda réteggel ékesített machete intenzív keresés után előkerült. Merthogy miféle dolog a szerszámot ebek harmincadjára szerte-szana-széjjel hagyni! Erősen fontolgattam, hogy kihívom a mentőt, gutaütés okán. De megúsztuk.
Nagylétra elő az istállóból, s ha már előkerült, kihasználva a soha vissza nem térő alkalmat megpucoltam a légyszaros, pókhálós csillárt is. Ugye, ha már előző nap ablakot csisziteltem, függönyt mostam, ne maradjon ki ez sem...
A fa gyönyörűen állt - vagy inkább dőlt mint a részeg ember a talpban. Sebaj, kikötöztük a szekrényhez. Igazán olyan impozáns lett, mintha csak az erdőben eredeti szülőhelyén állna.
Így aztán, úgy gondoltam a sárga és zöld szín nagyon jól passzol egymáshoz, szépen felrakosgattam a fára sebtében előkapott csekkjeinket. Jutott alá is, a be nem fizetettekből (volt még több is belőlük, csak a kedvem fogyott el a halom láttán, így abbahagytam. ) Némi "vigaszt" nyújtott a befizetett csekkek garmadája, amit gondosan elosztottunk a dús zöld ágakon.
Elkészült a mű, lehetett fotózni.
Majd közös megegyezéssel lebontottuk a rendhagyó díszeket, és a hagyományos karácsonyfára szavaztunk.

Elő az igazit, a valódit a kamrából! És mit látunk? Serény egérnépség jól belakmározhatott a több éve őrzött fenyődíszeinkből, ami granulátum formájában hullik ki a dobozból a frissen feltakarított szobában.

Az izzósort is gondosan elrágták, - nem baj, úgyis utáltam, mert olyan mű. Még szerencse, hogy vettem teamécsest, így azokat rakjuk a fa alá ajándék helyett is.A maradék, épen maradt díszeket felrakosgatják a gyerekek. Úgy látszik, annyira nem ízlett az egereknek, vagy jóllaktak, esetleg nem bírják az egyoldalú táplálkozást.

Elérkezik a gyertya- vagyis esetünkben mécsegyújtás, ölelés, csókok, és csend. Örülünk, hogy együtt vagyunk, egy fa alatt, egy közös otthonban. Nem is kell több ennél.

p1020671javp1020671javp1020687p1020687p1020696p1020696p1020700p1020700

 
Karinthy Frigyes: Gyermekkori naplók- deczember 26. E-mail
2010. december 26. vasárnap, 17:40

Deczember 26 Hétfő

...A jövő évben pediglen lesz a világ vége
"Leonidász" csillag által elpusztulunk végre.

Talk csillagásztanár kiszámítottad, hogy 1899. (jövő év.) November 13 án a föld egy csillagba fog ütközni, és meg semmisül. Ez oszt szép dolog! Hát azért tanultam én, meg minden? Még az a jó  a dologban, hogy nem hiszek benne.Ah...dé-é...

 
Karinthy Frigyes: Gyermekkori naplók -deczember 25 E-mail
2010. december 26. vasárnap, 17:39

Karácsony.
Deczember 25.Vasárnap.

Tegnap volt, igen. Tanti hazajőve, aztán hangulatoztunk, csöngettek bementünk. Karácsonyfa is volt. Na azt ajándék kiosztás lett, én egy nagy Veltgesichte disz könyvet, egy tollat egy csinos noteszt kaptam. Tanti sajnált. Ő ingbetétet, lombfűrész munkát kapot. Elza slaffrokkot, ruhát, szallagot, ékszerskatulát kapot. Eta: hajtűt(Elz is)kötényt helyotroppot szallagot muffot stb...Gizi csont kosárkát kötényt ruhát kis tükröt szallagot stb. (mind nem jut eszembe) Miczi ruhát kötényt gürtlit (Eta is) Szallagot stb.Jozsi ruhát kesztyüt táskát tolltartot festéket mintákat papagályt hegedüt kapott. A vacsora nagyszerü volt. Ma tantival egyik ismerősénél voltunk vett sok süteményt most Ang tantinál van.
Leltár: 1 könyv, 2.toll, 3.notes, 4.ingbetét, 5.k.munka, 6.ékszerskatuli 7. hajtű, 8. kötény, 9. Helyotrop, 10.muff, 11 kis kosár-,(ruha, kötény, hajtü, stb.különféle.)

 
Karinthy Frigyes: Gyermekkori naplók deczember 24. E-mail
2010. december 24. péntek, 20:48

Deczember 24. Szombat.

Igen, az a nap. a tulajdonképeni karácsony holnap lesz ugyan,de ma este- az estéje a fő! Tegnap délelőtt itt voltak Pörtzék s 1/2 órai pletykázás után elmentek. Délután pedig tudod ki jött? Nem más mint a - Helén néni. Emilbá írt neki, hogy muszáj jönni, hát jöt. Persze alig hogy belépet minden harag elmult s ugyancsak ölelkeztünk. Nálunk aludt, most Ang tantinál  van. Itt ülök a kis szobába, az ajtó bé van zárva sok lámcz meg dió van itt, Na majd holnap írok a karácsony estvéről. Ki tudja, kapok e valamit? Most másodszor irok itt estve, a csöngetésre várunk. Remény semmi sincs. Helén néni és Rita még nincsenek is itthon, a kedves Angi néni alighanem ott tartotta őket, pedig Helén néni rakásra igérgette hogy nem hagyja ottartani magát.
Agyő!
Hólnap sok irnivalóm lesz!

 
Karinthy Frigyes: Gyermekkori naplók - deczember 23 E-mail
2010. december 23. csütörtök, 16:36

Deczember 23 án, Péntek.

Igen itt egy nap kimaradt, hisz tegnap oly izgatoot voltam és semmit sem tudtam, ma már mindent tudok. Különben időm se igen lett volna egész este a diót hámoztuk holnapra. Igen ma én minden könyv nélkül elmentem. Minden jég csonttá fagyot. A suliba rettentő lárma volt, aztán jött Prém s osztani kezdé a - bizonyítványokat. Engem majd a végére hagyot s mikor odamentem nem birt ellenállni annak, hogy azt ne mondja: Ah Karinthy, a bájos gyermek! Minden szó nélkül mentem. Kint nagy csoportba verődve áltak, rám támadtak: Mit kapot? Mit kapot?- Mit? Azt a hogy leírtam se szépítve se csunyítva. Pedig a magyar- német 24 gyakorlatban 23, 1-est kaptam 2 es egy volt. Aztán rohantam haza. Elképzelhetni hogy fogadtak. Bejöttem ide a kis szobába, és mindjárt írtam a naplót, de már végeztem. Holnap- karácsony!

 
Karinthy Frigyes: Gyermekkori naplók (1899. december 21). E-mail
2010. december 21. kedd, 10:37

December 21. Szerda

Rettentő nap most máma! Ilyen helyzetbe mikor tőlem jó bizonyítványt várnak s oly sok 4 esem lesz, bizony mindenki olyan lehangolt lenne. Minden tanár ellen el vagyok keseredve. az iskoláról nem is beszélek. Délután jött levél tant Heléntől, de milyen szépet! Ilyen levelet soh'se írt még. az Elzát "leherzhlerin" ezte, nekem pedig olyat írt, hogy elég volt 3 hónapra azt mondta hogy csak azért várom hogy ajándékot hozzon. Feleltem is neki hogy le írni sincs kedvem. El jönni nem fog. Ágy, melyet a Mari megvethetne már.
Ez egy izé!...fenyőgaly volt de lement róla a tű.

 
Karinthy Frigyes: Gyermekkori naplók (1899. december 20.) E-mail
2010. december 20. hétfő, 18:18

Deczember 20 án Kedd.

Elmult a kedvem a bolondságtól, a tréfából való lett, szomorú valóság. E nap a legborzasztóbb nap az évben.
Prém ma felolvasta a bizonyítványom.

 

 
Karinthy Frigyes: Gyermekkori naplók (1899. december 19) E-mail
2010. december 19. vasárnap, 16:16

December 19 Hétfő.

Oh! Szomorú nap. Papa ma nálunk volt Svikkerrel beszélt, s ma délbe megtudám, hogy nem lehet javítani! Megyek csak dél van, holnap a délutánit.

 
Karinthy Frigyes: Gyermekkori naplók (1899. december 18.) E-mail
2010. december 18. szombat, 18:22

December 18. Vasárnap
Szombaton Karácsony lészen. Alig bírom elképzelni. De azt a  két szekundát mely a bizonyítványomba fog tollászkodni, már könnyebben elképzelem. Hát biz ugy lészen. Délelőtt akartam rajzolni de csak az akaratnál maradék. Délután eljőve Rosta Johann a cukros hugával a két éves Panczával. Pancza herczigen volt felöltözve, ugy nézeet ki mint egy téli kis angyalka. Roppant édes baba. Aztán Zoltán is eljött. Borzasztó sok földrajzt magoltam.

 
Karinthy Frigyes: Gyermekkori naplók (1899. december 17) E-mail
2010. december 17. péntek, 17:29

Deczember 17. Szombat

Tegnapi igéretemhez képest ma nem volt isk. Délelőtt rajzoltam, rossz ebéd után olvastam Misz könyvét, oszt elmentem érte a hol nem nagy örömömre a Flechsel találkoztam szint növérét várta. Miczi óbégat hogy 3 masai lesznek nekem is jobb lesz mint neki!
Hej pedig:

Én sem nyugszom rozsákon
Hanem inkább - strózsákon.

Utközben arra az örvendetes dologra ébredtem, hogy hó eset és a mocsarak mind csuszkálhatnákosan befagytak. Aztán Etáért mentünk, kikapta a pénzét vettünk ananászszeletet és datolyákat. Most jövénk, ágy, a melybe "Egy rút hÖlgy történeté"-nek olvasása után belébujok.
 

 
Karinthy Frigyes: Gyermekkori naplók (1899. december 16) E-mail
2010. december 16. csütörtök, 13:55

December 16. Péntek

Rettentő szél ismét alig lehet lélegetni. Jozsi a ki itt rosszalkodik köhög iskolába nem megy, Mici is köhög a szalmiak cukorért, valami 6 könyve van itthon. Holnap örömömre nem lesz suly éretségi lévén. De jó is lesz a puhi ágyba most! Eh az ördöghbe irok! Irok verset rettentő mániám van.

 

 
Karinthy Frigyes: Gyermekkori naplók (1899. december 15) E-mail
2010. december 15. szerda, 12:05

Karinthy Frigyes: Gyermekkori naplók 1898–1899 / 1899–1900 (Az 1899. év decemberi bejegyzései)

December 15. Csütörtök.

Esik a hó, igen valóságos "hó"az első e télen. Mégcsak aprószemü nagyon s ugyancsak fujja a szél erre arra. Itt ülök a kis szoba ablakánál s nézek, néha néha nagyot harapva az előttem fekvő vajaskenyérből. Igaz ugyan hogy csak ebéd után van, de hát nálunk az a szokás hogy ebéd után szoktunk uzsonnálni.

 

 
Kik az angyalok? - aronzói kisiskolások fogalmazásai E-mail
2010. december 15. szerda, 11:06

Az angyalok légből kapott teremtmények, a paradicsomban laknak Jézussal, a Szűzanyával és a szentekkel együtt. Oldalt két hattyúszárnyuk van,  a fejükben aranykarika. Ők Jézus felesküdött testőrei, mindig állnak, sose ülnek vagy fekszenek le. A legöregebb egy sárga trombitán játszik.

A jelenlegi angyalok azokból lettek, akik nem lázadtak fel Isten ellen. De az egyik, a Lucifer, tanító úr kérem! alig termett meg, azt mondta Istennek: "Miért csak ön lehet az Isten és mi nem? Ez nem igazság!" Aztán összeszedett négy-öt ugyanolyan lövött agyu angyalt, és közösen fellázadtak. Isten akkor fogta ezt az idegesítő társaságot, és lebuktatta őket a pokol fenekére. Aztán meggyújtott egy öröktüzet és elment. Attól a pillanattól kezdve az addig fehér angyalok megfüstölődtek, két sötét szarvuk nőtt és a hattyúszárnyuk denevérré változott. Undorító!
A jó angyalok viszont nem lázadtak fel soha, és karácsonykor körbeállnak Jézus fölött.


Marcello D'Orta: Isten ingyér teremtett bennünket  (Az arzanói gyerekek evangéliuma)

 
Közeleg a szent karácsony - egy aronzói kisiskolás fogalmazása a karácsonyról E-mail
2010. december 03. péntek, 17:41

"Amikor közeleg  a szent karácsony már lehet egy nap igen egy nap nem jönni iskolába. A tanítónénik versenyeznek, hogy ki tud szebb Betlehemet  vagy karányonfát csinálni. De persze benn az osztályban, mert ha a folyosón csiinálnák, rögtön széttörnébek a gömbök.

 
Közeleg a szent karácsony 2. - aronzói kisiskolások fogalmazásai E-mail
2010. december 10. péntek, 16:36

Amikor közeleg a szent karácsony már lehet egy nap igen egy nap nem jönni iskolába. A tanítónénik versenyeznek, horgy ki tud szebb Betlehemet vagy karácsonyfát csinálni. De persze benn az osztályban, mert ha a folyosón csinálnák, rögtön széttörnének a gömbök.

Én tavaly behoztam egy sárga aranyszálat és nem lett meg és azt is tudom, ki volt, mi , Pasqua?

Amikor közeleg a szent karácsony, jobb szívünk lesz, segítenünk kell azokat, akik nálunk rosszabbul állnak: az öregeket, a szegény gyerekeket és azokat a szerencsétleneket, akik a kukában laknak.

Mit tetszik gondolni, az az árus is kénytelen ilyenkor karácsonyi csillagokat árulni, amelyik máskülönban mohamedán?

Marcello D'Orta: Isten ingyér teremtett bennünket

 
Közeleg a szent karácsony 3 - aronzói kisiskolások fogalmazásai E-mail
2010. december 10. péntek, 17:35

Chiaianóban nem úgy van, mint Nyujorkban, hogy mikor jön a karácsony, az egész várost kivilágítják, Chiaianótól már az is szép, ha egykét lámpást meggyujtanak. Emlékszek tavaly volt egy zöld, amelyik hol meggyulladt hol elaludt, hol meggyulladt hol elaludt, de nem azért mert villogós volt, csak kiakart durranni!
Egy picurka kis fenyő százezer líra. Miből van, aranyból?

Karácsonykor a tetű boltosok is nemhogy segítenének takarékoskodni, inkább még felemelik az árakat. Ha Nápolyba mégy eleve be se jutsz, akkora a tömegnyomor. Az Upim a Standában veszi a karácsonyfadiszt és a duplájáért adja tovább, szélhámos banda.

A Vízkeresztről már nem is beszélve. Ha egy szegény chiaianói apa vízkeresztkor bemegy Nápolyba, rögtön kiszurják, hogy chiaianói, és hülyére veszik. Rásózzák a döglött angolnát.
A karácsonyban szerintem az a legtisztességesebb, hogy nincs iskola.

 
Közeleg a szent karácsony 4 - aronzói kisiskolások fogalmazásai E-mail
2010. december 10. péntek, 17:44

Mikor jön a karácsony, ahelyett, hogy Jézus születésnapjára gondolnának, a világon mindenki más azzal van elfoglalva, hogy mit egyen, mit igyon és mivel durrongasson. Espositóéknál, az egyik szomszédunknál otthon úgy van, hogy a fiukat tök egyedül küldik iskolába, pedig még csak hat évas, sajnálják a buszpénzt, ünnepek alatt meg kétszáz vagy négyszázezer lírát dobnak ki petárdára.

És szerintem karácsonykor még keresztet se vetnek az asztalnál.

Most őket mondom, se az én családom is...Nem akarnák nekem megvenni az Enciklopédiát, és még kiabáltak is velem, amiért elküldtem a megrendelőlapot, karácsonykor meg majd összerogyik a kredenc a cucc alatt.

Marcello D'Orta: Isten ingyér teremtett bennünket.

 
Beszélj a szentmiséről - aronzói kisiskolások fogalmazásai E-mail
2010. december 10. péntek, 09:19

Vasárnap apám mindig elvisz misére, és ha ott vannak az uzsonnázó kisasszonyok úgy érzem, ezer évbe is beletelik, mire kijöhetek. Rákezdik, hogy uzsonna, uzsonna ahogy a torkukon kifér, és senki, talán még egy főtörzsőrmester se tudná megfékezni őket.
A féltizenegyes pap borzasztó fontos nagy szavakat mond, de így képtelenség megérteni.
A misét Jézus a maga emlékezetére hagyta ránk, mikor templomba megyünk, az ő házába lépünk be, és tisztelettel kell viseltetnünk. Bezzeg Pompeiben lassan már a bódésok is benn tanyáznak a templomban.
A misében az a szép, hogy:
- minden lámpa ég
- sok illatos virág van
- ha valaki minden vasárnap elmegy, a paradicsomban végzi
A misében az a rossz, hogy:
-sokat kell térdelni
-husvétkor sokáig tart
-akkor is kezet kell fogni a szomszéddal, ha antipatikus
-ha nem teszel minimum egy ezrest a perselybe, Rosetta kisasszony csunyán néz.

 
Egy nehéz nap éjszakája E-mail
Írta: Carlofranco   
2010. december 08. szerda, 14:18

Sokan távol maradtak.
A ludak, mondván, hideg van.
A disznók, hogy mély a hó, kevés a makk.
A lovak, hogy ügyes-bajos dolgaikat csak így,
télidőben intézhetik.
A kecskék, hogy vendégeket várnak.
A tyúkok, hogy félnek a kakastól: ki tudja,
milyen állapotban jön haza, mi lesz a csibékkel?
A szamarak semmit sem szóltak.
A madarak lefagytak, a halak, a békák befagytak.
Az emberek fenemód becsapottaknak érezték magukat,
némelyikük „No, és akkor mi van?” tartalmú távirattal visszakozott.

A juhok eljöttek.
Nézték Józseffel – közben ködöt leheltek –, ahogy
elfolyik a magzatvíz, ahogy…
Nézték, míg ki nem csusszan a placenta.
Mikor Mária felsikoltott, bégettek.

 

 
E. T. A. Hoffmann: Diótörő E-mail
2010. december 04. szombat, 11:20

Karácsony estéje

 

 


új-iVisz

 

Üze-net

"Akinek két ruhája van, az egyiket adja oda annak, akinek egy sincs." Lk 3.12

Sziamagyarország!

Nyomj egy sziát!
A megnyíló ablakban láthatod
a sziák számát.

Közös ivisz-regények

A leghatalmasabb szuperhős
Zulejka

3 szavas mese

Sziasztok smiley
Ez egy jó játék, szabályok:
-csakis 3 szóból állhat amit írsz,
-kétszer nem írhatsz egymás után,
-az "a"betű nem számít szónak.

Én kezdem:
Egyszer volt hol...

Ki van itt?

Oldalainkat 220 vendég böngészi

Bejelentkezett tagok

Nincs