Nyári mesék / Kaszapengető |
Írta: Cseke Gábor | |||
2010. december 20. hétfő, 20:05 | |||
A szénacsinálásnak receptje van. Ha le kellene irni, akkor igy hangzana:
Jókor reggel, amikor még vastag a harmat, jól kifent kaszával állunk neki a rendnek.
Vágunk, vágunk - ütemre, suhintva, könnyedén.
De nem várjuk meg, amig akadozni, makacskodni kezd a kasza éle. Mikor még jól vág, de egy hajszálnyit mintha már ellenkezne, mintha nem sercenne olyan jóizűen, inkább már csak lágyan, szeliden, közelebb a sóhajtáshoz, mint a sziszegéshez.
Akkor kell abbahagyni a suhintást, s miután letöröltük a homlokunkat, egy maroknyi fűvel megtisztitjuk a kaszapengét a rárakódott szutyoktól, majd egy lapos kövön ügyesen kikalapáljuk a gyenge csorbát kapott, itt-ott megereszkedett élét, fenkővel végigcsiszolunk az élén, figyelve, milyen hangot ad, ha pengetőt, akkor nincs baj, ha repedt fazékra emlékeztetőt, akkor már nem sokat él a kaszánk, gyűjthetjük a pénzt a következőre.
A levágott rendek után a mezőnek olyannak kell lennie, mint az asztallap. A fűnek mint a nullásra vágott hajnak.
Ilyesmi csak a jól pengő kaszával lehetséges.
Ezért legalább annyit kalapáljuk-fenjük a pengét, mint amennyit vele vágunk.
És közben elgondolkodhatunk - min is?
Majd csak eszünkbe jut...
|