Szórd szét kincseid -
a gazdagság legyél te magad.
(Weöres Sándor)

   
Címlap Írás Szépirodalom Tánczos G. Károly Kosztolányi Tánczos G. Károly (Carlofranco): Kosztolányi az alvilágban 50. (A humbi mitológia… 2.)
Tánczos G. Károly (Carlofranco): Kosztolányi az alvilágban 50. (A humbi mitológia… 2.) E-mail
Írta: Tánczos G. Károly   
2013. augusztus 31. szombat, 05:30

       A humbi mitológiában harmincöt esőisten működik Helár irányítása alatt. Ezen mindjárt nem csodálkozunk, ha egy pillantást vetünk a humbiai csapadék /értsd eső, tágabb értelemben pára, harmat / megoszlását ábrázoló térképre! Nincs rá mód, hogy hic et nunc mindet bemutassuk, csak a két szélsőséget említem. Az ivulut és a bivulut. Az ország mértani középpontja fölött évezredek óta tanyázik egy felhő. Minden óra 23. percében egyetlen egy csöppet bocsát ki magából, amely tökéletese függőleges irányban, egyenletes sebességgel hull lefelé, pályáját és sebességét nem zavarja sem északi, sem déli passzát. Ez az ivulu. A vize táplálta tavacska humbi zarándokhely. „Aki iszik abból a vízből – tartotta magát a szólás egészen a fehér ember jöttéig –, azt nem fogja a kard éle!” Az igazsághoz hozzátartozik, hogy a dárdán, az íjon, a parittyán és a husángon kívül fegyvert nem ismertek! A karddal is ugyanaz a helyzet, mint a gerlével.  A magyar ember sűrű pálinkagőzös pillanataiban kiabálta, hogy „Kard ki, kard!” Ott még nem tartanak, hogy a tavacskát körülkerítsék, belépési díjat kérjenek, tehát a barbár önzés /értsd modern kapitalizmus/ kísértete nem járta még be lelküket /megvetés a kivételnek/, de a közelben lakókat áttelepítették távolabbi helységekbe, hogy nekik is meg kelljen tenniük a veszélyes és fáradságos zarándokutat.

     - Ezek a humbik komanisták, hogy így törekednek az egyenlőségre?

     - Olvashattad az újságban, hogy ott is vannak különbségek, van diktátoruk, van politikai ellenzék.

     - Pedig olyan szeretetre méltónak tűntek!

     - Nem fenékig tejföl az élet náluk sem, Gizike!

     - Tényleg, mi van Tejessel?

     - Áthelyezték Székesfehérvárra.

     - Egy gonddal kevesebb.

     - Azt hiszed?

      Gebe kételye nem alaptalan, de Gizike mintha mondani akarna valamit.

       - Milyen jó is lenne, ha a világban egyetértés uralkodna, nem lennének gazdagok és szegények!

       - Már megbocsásson, de amikor még aktív állományban volt, a szegényeknek adta oda a testét?

       - Mit képzel rólam? Nem voltam én semmiféle állományban! Az ostoba kérdésére következő a válaszom: kurva voltam, nem prostituált! Föld és ég, víz és tűz a kettő. A prosti üzletet csinál, a kurva játszik, a prosti színlel és hazudik, a kurva őszinte! Az egyik átveri a férfiakat, a másik boldogabbá teszi őket. A prostituált a szív ellensége, a kurva a szív szerelmese. Néha áldozata!

     A férfiak megtapsolják Gizikét.

     - Lehet, hogy Hilda mégis csak szeret? – mormolja alig hallhatóan Béla.

     - Szépen beszélt, Gizike, de a világ, hála az atyaúrtermészetnek, sose fog úgy működni, amilyenről az előbb álmodott!

     - Kedves Főnök, te is tudod, hogy egy állat nem hazudik, nem lop, nem gyilkol!

     - Az almafa se, amiről Éva lelopta az almát!

     - Ne butáskodj! Komoly dolgokról beszélgetünk.

     - Kinőttünk már az állatvilágból, nálunk van az értelem!

     - No és, mire használjuk azt a roppant sok eszünket?

     - Muszáj feszt gondolkozni? – förmed rájuk Sanyi. – Majd’ szétesik a fejem! A tied nem?

       Béla az önmaga előtt felcsillantott remény igézetében nem hallja a kérdést, így nem is válaszol. Sanyi Hetedik felé fordul.

     - Mi van azzal a másik esővel? Olyan megnyugtatóan tudsz olvasni.

     A bivuluról csak könyvekből tudnak a humbik is, még a legidősebbek sem emlékeznek rá. Tökéletes ellenkezője az ivulunak. Nem határolhatók be földrajzi koordinátái. Azt írják a könyvek, hogy egész Humbiföldre kiterjedt, de ezt az adatot abból a történelmet taglaló műből vették, amit Muzul diktált, és a humbi istenek érvényességi köre Humbia /Nem úgy, mint például a magyarok istenéé!/, nem tudnak róla, és nem is érdekli őket, hogy mi történik a határokon túl. (Szégyen, de még az Óperenciás tengerről, s az Üveghegyről sincs tudomásuk!)

Nem rendszeres jelenség, bár ennek tudományos igazolásához minimum három esemény szükséges. Ha elfogadjuk a történészektől, hogy a bivulu azonos a Gilgamesben és a Bibliában is dokumentált özönvízzel, megmagyarázhatóvá válik az – eddig – egyszeri előfordulás ténye. Csábító, de nem problémamentes azonosítás! Míg a Gilgamesben hét, a Bibliában negyven napig és éjszakáig zajlott a nagy mennyiségű csapadék földre érkezése, addig a bivulu néhány másodperc alatt bevégezte dolgát, a humbi lakosság majdnem totális megsemmisítését. Mintha egy Humbia méretű felhő szakadt volna le, egy tömbben zuhant alá a víz! Az európai agynak mindez elképzelhetetlen, ezért hihetetlennek tűnhet! Humbiában – biztos, ami biztos – talonba tettek egy istent a bivulu számára is!

 

 

 

új-iVisz

 

Üze-net

"Akinek két ruhája van, az egyiket adja oda annak, akinek egy sincs." Lk 3.12

Sziamagyarország!

Nyomj egy sziát!
A megnyíló ablakban láthatod
a sziák számát.

Közös ivisz-regények

A leghatalmasabb szuperhős
Zulejka

3 szavas mese

Sziasztok smiley
Ez egy jó játék, szabályok:
-csakis 3 szóból állhat amit írsz,
-kétszer nem írhatsz egymás után,
-az "a"betű nem számít szónak.

Én kezdem:
Egyszer volt hol...

Ki van itt?

Oldalainkat 286 vendég böngészi

Bejelentkezett tagok

Nincs