Szegény ember konyhája - Rakott krumpli |
Írta: Timi |
2012. november 22. csütörtök, 10:53 |
Gyorsan, egyszerűen, finomat.. rakott krumlit főzünk ma
A krumplit megpucoljuk, karikára vágjuk. Sokféleképpen hallottam már. Van, aki ezt a nyers karikára vágott krumplit egy-két percig előfőzi, és úgy készít belőle rakott krumplit. De van olyan, aki héjában megfőzi, megpucolja, és azt karikázza fel. Én simán csak így nyersen teszem bele, a többit is próbáltam, szerintem így a legfinomabb. Annyi a különbség, hogy ha nyersen tettük bele a krumplit, akkor az első háromnegyed órában süssük lefedve, a bennmaradt gőzben a krumpli gyorsan megfő. Párdarab tojást keményre fűzünk, és azt is karikázzuk. Majd fogjuk a kolbászt, és a változatosság kedvéért, azt is felkarikázzuk. Egy nagydoboz tejfölt, (mivelhogy felkarikázni macerás:) ) elkeverünk egy nagy csipet sóval. Fogunk egy sütőtálat és kizsírozzuk, az aljába tesszük a krumplink felét, nagyjából egyenletesen és megsózzuk. Aztán, jöhet a tojás fele és arra a kolbász fele, szépen rétegezve. A tejföl felével szépen bevonjuk, majd kezdjük újra. Egy sor krumpli, egy csipet só, arra a tojás, rá a kolbász, végül, de nem utolsó sorban, kenjük rá a maradék tejfölt és szórjuk meg reszelt sajttal. Toljuk sütőbe, és süssük pirosra. |