Mézeskalács 2.
Hozzávalók:
90 dkg liszt
2 evőkanál szódabikarbóna
25 dkg (1 kocka) margarin
35-45 dkg méz
25 dkg cukor
2 db tojássárgája esetleg a fahéj
szegfűszeg, ánizs, gyömbér
a tészta sötétítéséhez kakaópor
díszítéshez magvak (elhagyható)
Mézeskalács elkészítése:
A tészta gyúrására is alkalmas nagyobb edénybe helyezzük a lisztet, a szódabikarbónát és a fűszereket, valamint utoljára – mindezek tetejére – a margarint. Lábosba öntjük a mézet és a cukrot, majd folyamatos kavarás mellett felforraljuk (ne féljünk, nem ragad le!), felforrt mézet és cukrot lassan ráöntjük a lisztes tál tartalmára úgy, hogy a margarin java elolvadjon. Hozzáadjuk a két tojássárgáját, kigyúrjuk a tésztát (keverés előtt hagyjuk kihűlni a forró mézet!), végeredményként kemény tésztát kapunk. Vegyük ki a tésztát az edényből, belisztezett felületen kézzel gyúrjuk át, nyújtsuk ki a tésztát. Késsel vagy formával szaggassuk fel a tésztát, amennyiben magokkal, mazsolával, stb. dekorálunk, helyezzük fel a díszítést. Kenjük be a tészta tetejét tojássárgájával (elhagyható, ez esetben fakóbb színe és natúr jellege lesz a mézeskalácsnak), sütőpapírra helyezve süssük ki a tésztát (vigyázzunk, mert nagyon gyorsan odaég!). Vegyük ki a tepsiből a mézeskalácsot (a frissen sült tészta puha, ezért lapos felületre fektessük, amíg kihűl, különben torz formában szilárdul meg). Kihűlt és megkeményedett mézeskalácsot fehérmázzal dekoráljuk, várjuk meg, amíg megszárad a díszítés, helyezzük a mézeskalácsot légmentes (fém) dobozba 1-2 almacikkellyel együtt, amely nélkülözhetetlen a puhaság eléréséhez! Tároljuk kb. 10 napig dobozban, ha az alma elveszítette víztartalmát, cseréljük ki (a puhaságot az almacikkelyek számával lehet szabályozni).
|