Szilvalekvár
Öt kilogramm hibátlan szilvát alaposan átmosunk, kimagozunk. Egy olyan ép zománcú lábast veszünk,(öt litereset)ami befér a sütőbe. Bele tesszük a lábosba a szilvát, öntünk rá fél deci ecetet, betesszük a sütőbe és bekapcsoljuk a legnagyobb fokozatot. Amikor felforr az anyagunk, az energiát kisebbre vesszük. Ha egy kicsit összeesik a szilva, akkor pótolhatjuk a kimaradt gyümölcsökkel, mindaddig, amíg el nem fogy. Ízesíthetjük néhány szem szegfűszeggel egy kevés fahéjjal is, de ezek nélkül is kiváló!
Ezek után nincs más dolgunk, mint várni, hogy az idő nekünk dolgozzon. Három -négy szabad óránk van, amíg a szilvából lekvár lesz.
Amikor kellő sűrűnek találjuk a "süteményünket" (lustán cseppen), hozzáadunk 1 kilogramm cukrot, összekeverjük, és jól összeforraljuk vele.
A finom lekvárt üvegekbe töltjük, lezárjuk, egy pár percre fejre állítjuk, majd az előre elkészített melegágyába, azaz száraz dunsztba helyezzük. Másnapra szépen kihűl és máris a kamra polcára tehetjük.
Az ecettől nem lesz savanyú a lekvár, sütés közben szépen elpárolog, csak megakadályozza azt, hogy odasüljön a lekvár az edény aljára, így nem kell kevergetni.
A legjobban az őszi aszalót szeretem a lekvárhoz.
Bátran vágjunk bele a lekvárfőzésbe, a befektetett munkáért bőven kárpótol minket az eredmény, a finom, illatos, ízletes lekvár!
|