Szegény ember konyhája - Köleskása |
Írta: Timi |
2011. szeptember 04. vasárnap, 15:37 |
Köleskása
Végre találtam valamit, ami egészséges, és finom is! Nagyon laktató, de nem csömör. Az egész családnak ízlett. Reggelire szalonnát sütöttem, ennek a zsírjában tettem oda pirulni: egy fej apró kockára vágott hagymát, két sárgarépát karikázva, egy kisebb cukkinit szintén karikázva, hagyjuk pirulni. A vége felé tegyünk bele két paprikát csíkokra vágva, és 2-3 paradicsomot szintén darabokban. Ezután mossuk meg szűrőben a kölest, (én fél kilót használtam) tegyük a zöldséghez, sózzuk és keverjük meg. Öntsük fel annyi vízzel, hogy jól ellepje, és főzzük tíz percet, előfordulhat, hogy adnunk kell még hozzá vizet. Aztán hagyjuk állni még szintén tíz percet, ezután már ehetjük is:) Én pörkölt mellé, készítettem, de szerintem magában is nagyon jó. |
Hozzászólások
A szegény embernek is van vasárnapja.
A húst ( a családom a marhára szavaz) szép vékony szeletekre vágom, kiklopfolom. Fogok egy lábost, olajat öntök bele, majd cukrot és ezt karamellizálom. Amikor kész a karamell ráfektetem a hússzeleteket és mindkét oldalukat fehéredésig sütöm. Amikor kész, kiteszem egy tálra és jöhet a következő adag. Mindaddig folytatom, míg az összes hús szépen át nem sül. Az utolsó adag marad a lábosban, visszateszem rá a többi hús szeletet is. Felöntöm vízzel, éppen, hogy ellepje. Teszek bele mustárt (jócskán), babérlevelet, szemes borsot, sót és lefedem. Míg fölforr egy hagymát apró kockákra vágok, sárgarépát, petrezselyemgyö keret, némi zellert felkarikázok és hozzáteszem a húshoz. Fedő alatt szép türelmesen párolom.
Közben előkészülök a zsemlegombóchoz .
Zsemlegombóc
Kenyeret pirítok. Ha nagyobb mennyiségről van szó, akkor elkockázom és a sütőben sütöm, ha kisebbről, akkor a kenyérpirítóban pirítom először és aztán kockázok.
A pirított kenyérkockákat egy tálba teszem, leöntöm tejjel, morzsolok rá 2-3 deka élesztőt, ütök hozzá 3 tojást, egy csokor finomra vágott petrezselyemzöl det és annyi lisztet teszek hozzá, hogy jó sűrű nokedli tésztát kapjak. Letakarom konyharuhával és legalább egy fél órát pihentetem. Vizet forralok sóval, ebbe szaggatom vízbe mártott kanállal a gombócokat, amik inkább galuskák. Sok kell belőle!
Ha a vadas húsa megpuhult, akkor kiszedem a húsokat egy tálra, a maradékból kihalászom a babérlevelet és a borsot, a zöldségeket összeturmixolom . Visszateszem bele a hússzeleteket, összeforralom. Majd adok hozzá tejfölt, ezzel egyet rottyan és már kész is!
Ez az étel nem tűnik egyszerűnek, és az elkészítése nem is az, de ezek után milyen gyorsan eltűnik...!
Ne sajnáljuk a fáradságot az elkészítéséhez!
Jó étvágyat!