Szórd szét kincseid -
a gazdagság legyél te magad.
(Weöres Sándor)

   
Címlap Az én világom Szegény ember konyhája Szegény ember konyhája - Pritamin paprika
Szegény ember konyhája - Pritamin paprika E-mail
Írta: Olgi   
2011. augusztus 16. kedd, 14:37

Pritamin paprika


A pritamin paprika az augusztus ajándéka. A nap tüze, a Föld energiái, a víz ereje, a szellő simogatása egy csodálatos piros, kívánatos paprikát nevel. Szent-György Albert professzor belőle vonta ki a C-vitamint, amiért Nobel-díjat kapott. Ha tehetjük minél többet fogyasszunk belőle nyersen, de érdemes eltenni vele együtt egy kis napsütést télire is!

A pritamint megmossuk, feldaraboljuk, húsdarálón ledaráljuk. Egy kiló darált paprikához 30 dekagramm sót teszünk. Egy kicsit állni hagyjuk, közben néhányszor megkeverjük, hogy az esetleges levegőbuborékok eltávozzanak belőle.
Két-három decis üvegekbe töltjük és máris a kamránk polcára tehetjük.
Pörkölthöz és minden piros ételhez felhasználhatju k. Ezután csak finoman sózzunk!
A gyönyörű piros színét, aromáját, vitaminjait még egy év elteltével is őrzi.


Érdemes kipróbálni!

                                                       

 

Hozzászólások 

 
#2 kisolga 2011-08-18 22:05
Nyári töltött káposzta

Eljött az ideje a nyári töltött káposzta elkészítésének.
Vegyünk egy két kilós káposztát, a torzsáját vágjuk körbe, úgy hogy a torzsa benn maradjon! Előzetesen tegyünk fel egy fazékban annyi vitet forrni, hogy a káposzta éppen bele férjen! Tegyünk a vízbe sót és ecetet. Amikor forr a víz, engedjük bele szépen a káposztát. A fölső levelek le akarnak válni. Éppen ez a cél! Szépen válasszuk le a levelet, aztán a következőt, és a következőt...
Amíg a káposzták hűlnek, készítsük el a tölteléket.
Egy kiló darált húshoz adjunk hozzá 3 vagy 4 tojást, egy marék rizst, sót, borsot, őrölt paprikát, zúzott fokhagymát.
Gyúrjuk alaposan össze a tölteléket, kóstoljuk meg a sósságát és egy kereszttel osszuk négy részre. A szimbolikus jelentésén túl ennek gyakorlati haszna is van, így például könnyedén tudunk 20 körüli szármát készíteni.
A töltelékből formáljunk gombócokat és töltsük a káposztába! Rakjuk a szármákat szép rendben egy fazékba. A káposzta azon részeit, amelyek már túl kicsik egy töltéshez, vágjuk szép apróra, és igazgassuk el a töltéseken!
Öntsük fel annyi vízzel, amannyi ellepi, tegyünk hozzá vegetát, sót és egy csokor kaprot! Ez nagyon fontos, különlegesen jó ízt ad az ételünknek! Adjunk még hozzá egy összedarabolt paprikát és két paradicsomot is, szintén darabolva!
Fedjük le és főzzük körülbelül egy és egy negyed óráig.
Olajjal, liszttel világos rántást készítünk, őrölt paprikát teszünk bele és ezzel besűrítjük a káposztánkat.
Pár percig együtt forraljuk és már tálalhatjuk is a finom ételünket. Tejfölt kínálunk hozzá.

Nagyon finom, nagyon nyári!
Csak látszólag munkás, de megéri!
Jó étvágyat kívánok!
 
 
#1 gyuri 2011-08-16 18:29
Csatlakozom!

Kalocsai legény
paprikákkal él;
legyen az fehér,
zöld, vagy piros,
virít Ő a föld egén,
és a szeretet nem tilos!
 

új-iVisz

 

Üze-net

"Akinek két ruhája van, az egyiket adja oda annak, akinek egy sincs." Lk 3.12

Sziamagyarország!

Nyomj egy sziát!
A megnyíló ablakban láthatod
a sziák számát.

Közös ivisz-regények

A leghatalmasabb szuperhős
Zulejka

3 szavas mese

Sziasztok smiley
Ez egy jó játék, szabályok:
-csakis 3 szóból állhat amit írsz,
-kétszer nem írhatsz egymás után,
-az "a"betű nem számít szónak.

Én kezdem:
Egyszer volt hol...

Ki van itt?

Oldalainkat 938 vendég böngészi

Bejelentkezett tagok

Nincs