Szórd szét kincseid -
a gazdagság legyél te magad.
(Weöres Sándor)

   
Címlap Írás Szépirodalom Csábi István Csábi István: Karófia (11. fejezet: A Fészkes Fekete Fene Akció előkészületei)
Csábi István: Karófia (11. fejezet: A Fészkes Fekete Fene Akció előkészületei) E-mail
2011. augusztus 08. hétfő, 07:48

Már csak egy hét volt hátra Gongl Fajansz csókiai látogatásáig, mely minden bizonnyal sorsdöntő lesz a kajófás és a polimibri populáció további életében. Í     

Ebben a pillanatban gördül be csókiai állomásra Tarófia expresz. Egy feltűnően jólöltözött úr jelenik meg az első osztályú vagon ajtajában. Kelebiás Kázmér állomásfőnöknek majdnem leesett az álla. Nagyon emlékeztette az úriember Karcsi bácsira.
-Mi lehet szegény flótással?- sóhajtott föl hangosan, és a körülötte lévő utasok furcsán néztek .
-Szegény flótás, mi baja lehet?- jegyezte meg az egyik.
Kelebiás Kázmérnak egy időben sok gondja volt az öreggel. Munkaköri kötelessége volt a hajléktalanok eltávolítás a váróteremből. Karcsi bácsinak, mint a kisváros egyetlen és megbecsült hajléktalanjának gyakorlatilag ugyancsak munkaköri kötelessége volt időnként az állomáson aludnia, mert tartott tőle, hogy a polgármester megvonja tőle a rendszeres segélyt. Valóban, milyen hajléktalan az olyan, aki nem tűnik föl az állomás padjain? Kényes kompromisszimumok sorozatával oldották meg a problémát. Egyébként Karcsi bácsit mindenki kedvelte a városban. Ha turisták érkeztek elmondhatták, hogy lám-lám már nekünk is van hajléktalanunk. A városka költségvetésében minden évben szerepelt hajléktalan ellátás címén egy csinos kis összeg. A polgármester a választási kampányában mindig büszkén hangoztatta, hogy ezt a kérdést sikeresen megoldották. Sok szerencsétlen polgár Karcsi bácsira nézve szerezte meg önbecsülését: „Azért én sokkal előrébb tartok.” Összegészében Karcsi bácsi űrt hagyott maga után Csókiában. Szándéka ellenére került inkognitóba, de ez így volt szerencsés.
Taxit fogott és a város legelegánsabb és egyetlen szállodájába hajtatott. A taxisnak is furcsa érzési voltak, mintha ismerné ezt az embert, de az illatanyag valahogy nem stimmelt. 
Miből  ez a luxus? Karcsi bátyánk a múlt héten harmadik tanácsadói szerződését írta alá. Pistáék vállalkozásának szaktanácsadója lett. Az utazást, a taxit, a szállást is ők fizették.
Közben Kancsura Jani leszállította a megrendelt fészkeket. A múlt héten föl is szerelték azokat. Ami nem is olyan egyszerű feladat. A polimibri a földkerekség talán legrejtőzködőbb madara, tehát a fészkét is jól elrejti. Viszont az elrejtett fészkeket hogyan veszi észre Gongl Fajansz? Persze segítenek rávezetni, de biztosra kellene menni. Polimibri ürüléket kell elhelyezni a fészkek alatt! Igen, de honnan szerezzenek polimibri ürüléket? Egyáltalán, hogy néz ki, a szakirodalomban még csak utalást sem találni . A probléma azért van, hogy megoldják.
-Extrudáljunk marhaszart!- pattant ki az idős Pista fejéböl a szikra.                      
Extruderük volt. Marhaszart és egyéb állati ürüléket pedig hozattak. Szerencsére Csókiában van Karófia legnagyobb trágyaszaküzlete. Így a dolognak ez az oldala letudva.
Karcsi bácsi kiképzése, akinek az éneklő és szárnyaló(!) polimibri szerepét szánták jött a sorba. Először tollruhát kell készíteni a méretére, utána megtanítják repülni. Kamilla mama a csókiai asszonyoknak szabás-varrás tanfolyamokat vezetett, így legalább nem kellett szakember után szaladgálni. Bár ez Csókiában nem lett volna gond, mert a város századok óta híres volt szabogató, varrogató asszonyaikról.
 A néphit szerint az itt készült ruháknak varázsereje van. XIV. Puja Frigyes Elemér uralkodása idején a város fogadójában szállt meg Eleonóra királyné, aki mindenről nevezetes volt csak a szépségéről nem. A királyné ruháinak az éjjel valahogy lábakelt. Komornája reggel zaklatottan jelentette a hírt a polgármesternek. A polgármester a messzeföldön híres szépségű leányát, Katinkát szalajtotta a királyné szállására a legszebb ruhájában és teljes ruhatára kíséretében, hogy találjon ki valamit. Közben a városba érkezett Elemér Frigyes király is, akiről tudni kell, hogy ki nem állhatta csúf feleségét. Bizalmasai azonnal tájékoztatták az események fősodráról. A király a fogadóba megpillantotta Katinkát. Azonnal kitalált valamit! Szárnysegédjét a polgármesterhez szalajtotta egy láda arany és egy levél kíséretében. A levelet a mai napig őrzi Csókia, az arany elfogyott. Idézet a levélből: „Örök hálám Csókia város polgármesterének és polgárainak a feleségem számára eljutatott ruhákért, melyekben drága hitvesem mágikus szépséggel pompázik. Hálám jeléül Katinka kisasszonyt udvaromba fogadom, királyi szavamat adom, hogy különleges bánásmódban részesítem.” Még ebben órában távoztak, visszatértek Tókiába, Karófia akkori fővárosába. A történetírók följegyezték, egy hajó kifutását ezen a napon, melyre látták a királyné komornáját fölszállni több útiláda kíséretében. Az udvar ámult-bámult királynéjuk szépségén, közfelkiáltással az ország szépségkirálynőjének kiáltották ki. Csókia élete fordulópontra jutott. Frigyes Elemér teljes udvartartása itt készítette ruházatát. A város összes fehérszemélye jártasságra tett szert a szabás és varrás mesterségében. A nagy számú megrendelés miatt specializálódtak, a fő utca páros oldalán szabtak, a páratlan számok alatt varrtak. Ez a mai napig így van. 
Kamilla asszony a páratlan oldalon volt lány, a páros oldalon lett asszony, ezért ő mindent tud.  Nem is vesztegette az időt, nemzeti színű tollakat hozatott és levette Karcsi bácsi méretét. A madár feje és begye zöld, szárnya sárga, farka kék lett. Frenetikus hatása volt az öltözéknek.
Amíg a ruha készült Karcsi bácsi a melléképületben berendezett stúdióban ősi polimibri dallamokat énekelt fel első nagylemezére. Ezt a felvételt kívánták lejátszani a nagy napon a kajófásban. A lemez nagyon jóra sikerült, ha tudják föltétlenül hallgassák meg!
Az előkészületek utolsó fázisában megtanították Karcsi bácsit repülni. Pistáék családja –ahogy azt már megfigyelhették-, nem bízott semmit a véletlenre, mint például Leonardo da Vinci, aki az aviatikában ugye nem volt túl sikeres. Különleges kötélpályával hálózták be erdejüket  20-30 méteres magasságban. Karcsi bácsinak polimibri kurjantások közepette ide-oda kellett csúszkálnia a köteleken szárnycsapásokat imitálva. Amikor ezt tudatták az időssel, szegénykém nagyon szárnyaszegetté vált, márpedig szegett szárnnyal szárnycsapásokat még csak imitálni sem lehet. Kamilla mama rájött, fel kell dobni valamivel az öreget, ha már úgy is repülnie kell. Pár kupica puja párlat és egy kis emelés a gázsin mindent helyre tett. Némi gyakorlás után a főpróba kiválóra sikerült. Ezt videofelvétel is tanúsítja. Nézzék meg, ha látják!
 

új-iVisz

 

Üze-net

"Akinek két ruhája van, az egyiket adja oda annak, akinek egy sincs." Lk 3.12

Sziamagyarország!

Nyomj egy sziát!
A megnyíló ablakban láthatod
a sziák számát.

Közös ivisz-regények

A leghatalmasabb szuperhős
Zulejka

3 szavas mese

Sziasztok smiley
Ez egy jó játék, szabályok:
-csakis 3 szóból állhat amit írsz,
-kétszer nem írhatsz egymás után,
-az "a"betű nem számít szónak.

Én kezdem:
Egyszer volt hol...

Ki van itt?

Oldalainkat 241 vendég böngészi

Bejelentkezett tagok

Nincs