Szegény ember konyhája - Töki pompos |
Írta: Timi |
2011. augusztus 03. szerda, 18:09 |
Töki pompos "A magyar konyhában gyakran előfordulnak a török hódoltság alatt meghonosodott étkek, amelyek közül a lángos vagy langalló az egyik legnépszerűbb. Bár a hódoltság hozta magával, azonban már az ókori rómaiak is ismerték a lángost, amely most a magyar konyha palettáját színesíti. A jellegzetesen török étel, azaz a pita vált a magyar nemzeti gasztronómia egyik alapvető részévé, lángos, vagy ahogy egyes területeken, régiótól függően nevezik: langalló, kemencés lángos, lángos kenyér vagy töki pompos néven. Neve a láng szóból eredeztethető. " Olginak Hozzávalók: fél kg krumpli, fél kg liszt, teáskanál só, 2,5 dkg élesztő, 2dl víz tejföl, szalonna, lilahagyma, sajt A krumplit héjában főzd meg, pucold le és törd át. Add hozzá a lisztet és a sót. Az élesztőt keverd el 2dl langyos vízben, egy csipet cukorral és öntsd a tésztához. Dagaszd össze és hagyd kelni langyos helyen félórát.
Ezután nyújtsd ki tepsi méretűre, és ezután tedd is bele. Ami kilóg, azt vágd le, és tedd oda ahol viszont hiány tapasztalható:) Most gyorsan elősütjük, ez úgy kb. 10 perc. Kivesszük és a forró tésztára először tejfölt, aztán hagymacsíkokat és kockára vágott füstölt szalonnát pakoljuk.
Megszórjuk sajttal és 15 perc alatt készre sütjük.
Nem is gondolnád milyen finom:) Küldjetek recepteket, ötleteket Ti is!! |
Hozzászólások
Látom már, hogy mi lesz a holnapi ebéd!
Tegnap elkészítettem a sztrapacskát, nagyon finom lett. A férjem azt kérdezte:"születésnapom van?"
A törököket már eddig is becsültem a töltött káposzta miatt, de hogy a töki pompos is tőlük ered!
Megsütöm!
Várom a recepteket és küldök is.
Nagyon jó ez a képes illusztráció, a gyengébbek kedvéért!