Szegény ember konyhája - Barátfüle |
Írta: Timi |
2011. július 28. csütörtök, 07:22 |
Lekváros derelye avagy barátfüle Készítsünk egyszerű krumplis tésztát: Főzzük meg héjában a krumplit, kb. fél kg elég lesz. Ezt ó krumpliból lenne a legjobb, de az már nincs. Így beérjük a már nem annyira új, de még nem elég régi alapanyaggal. Gyorsan megfő, úgy negyed óra. Igaz, kissé furán néz ki, mintha pár számmal kisebb ruhát vett volna fel, és a varrás mentén lerobbant róla.. Várjuk meg míg kihűl, ezt meggyorsíthatjuk úgy, hogy leöntjük róla a meleg vizet, és eresztünk rá hideget. Ezután pucoljuk meg, majd törjük át. Tegyünk hozzá három tojást, egy csipet sót, és annyi lisztet, amennyit felvesz. Ha nem ragad, akkor már jó. Ez az a tészta, amit ha pihenni hagyunk ragacsos lesz. Kinyújtjuk, és most vagyunk a lehetőségek kapujában! Még meggondolhatjuk, mert ugyanezen tésztából készíthetünk, szilvás gombócot, krumplispogácsát, vagy próbálkozhatunk sokféle töltelékkel pl. sajt, túró,valamilyen husis cucc.. De nem, ki tartunk a barátunk füle mellett.. Azért ne gondolkozz sokáig mert a tészta, tényleg hamar leragad. Kinyújtott tésztánkat feldaraboljuk, a kapott részekbe tegyünk egy-egy kiskanál lekvárt.( Ha szilvás gombóc lenne, most cukrozott- fahéjas fél szilvákat tennénk bele, de nem az...)Takarjuk be a lekvár kupacokat, és nyomkodjuk le a széleit villával , a cél, hogy a lekvár belül maradjon. ( Ez nem is olyan egyszerű, mint amilyennek hangzik) Forrásban lévő, enyhén sós vízben kifőzzük. Egyszerre ne tégy a vízbe sokat, és vigyázz mert szeret az aljára kapaszkodni. Egyet forr, és már meg is főtt. Olajat hevítünk, zsemlemorzsát/prézlit pirítunk, ha már kicsit barnul, akkor jó. Ebben hempergetjük meg a derelyéket, lényegében kész is, fahéjas vagy mákos,vagy diós porcukorral megszórhatjuk, már úgyis mindegy alapon, mert ígyis - úgyis hizlal az a kis cukor már nem oszt, nem szoroz..:)) Először fejben eszünk, mikor kitaláljuk mit is főzzünk, aztán a szemünkkel, majd az orrunkkal. és csak végül a szánkkal:)
|
Hozzászólások
A nagymamám nem kifőzte, hanem zsírban kisütötte ezeket a párnácskákat. Úgy is nagyon finom!