Szegény ember konyhája- Baracklekvár |
Írta: Timi |
2011. július 17. vasárnap, 18:40 |
Baracklekvár
Szeretek lekvárt főzni, ilyenkor minden másnap összeszedem a fa alól a barackokat, és lekvárrá változtatom. Bár egy kicsit csalok, mert dzsemfixszel főzöm. Így sokkal gyorsabb, és ha az energiaspórolást is beszámítjuk, nem is drágább. A bolti, még megfizethető lekvárok, szerintem soha nem láttak gyümölcsöt. Hozzávalók: jó érett, illatos sárgabarack, cukor, tartósítószer Fazékban vizet teszünk oda forrni, és amikor már sustorog, belepottyantgatjuk a megmosott . 3-4 percig benne hagyjuk, majd kiszedjük, ne forrjon fel. Ezután már könnyedén le tudjuk húzni a héját. Közben magozzuk is ki, ügyelve a fehérjedús (kukacos:) ) darabokra. Ezután turmixolhatjuk, de én csak kézzel szoktam összenyomkodni. Cukor kerül bele, egy kg gyümölcshöz fél kg cukor, és egy csomag dzsemfix. Felforraljuk és egyfolytában kevergetve, két-három percig főzzük. Vigyázat pöfög!! Üvegekbe töltjük, és jól lezárjuk. Egy percre fejre állítjuk, majd takaró közé tesszük, hogy minél lassabban hűljön ki. Ha kihűlt végleges helyére pakoljuk, és reménykedünk, hogy marad karácsonyra is, legalább egy üveggel:) |