Szegény ember konyhája- Madártej |
Írta: Timi |
2011. május 13. péntek, 07:16 |
Madártej Elkapod azt a madarat, és megfejed :) vagy.. Hozzávalók: 8 tojás,25dkg cukor, 3l. tej, 3csm. vaníliás cukor, 3ek. liszt A tojások fehérjéből, 2ek cukorral, kemény habot verünk. A 2,5 l. tejet odatesszük forrni. Ha forr , gyengébbre állítjuk a lángot vagy ami van:), és a tojásfehérjéből, kanállal habgaluskákat szaggatunk bele. Mindkét oldalukat rövid ideig főzzük, kb. 15-20mp. oldalanként. Meg fog nőni! Szűrőbe szedegetjük, hogy le tudjon csöpögni. A tojások sárgáját, a lisztet és a cukrot, fél liter tejjel simára keverjük. A tejet, amiben a fehérjehab készült, újra forraljuk a vaníliás cukrokkal, aztán óvatosan, apránként, kevergetve tojássárgás tejhez adjuk. Visszatesszük a tűzre,nem szabad felforrnia, mert a tojássárgája összeugrik!Megállás nélkül kevergetni kell, én habverővel szoktam… addig, míg sűrűsödni nem kezd. Rátesszük a habgaluskákat, és hagyjuk kihűlni.. vagy nem bírjuk ki addig, és megesszük melegen:) |
Hozzászólások
Az epret jól megmossuk és megesszük.
Na jó, tehetünk rá egy kis cukrot is és lehűthetjük, de kitudja azt kivárni!
Persze, aki a szamócát szereti...
Keresek a spájzban egy, a család méretének megfelelő üveg lecsót, amit akkor tettem el, amikor olcsó volt a paprika és a paradicsom és a napsugár érlelte.
A megtisztított hagymát félbe vágom, majd vékony laskára szeletelem és kevés olajon alaposan átsütöm. Közben megmosok egy kevés rizst és amikor a hagyma már jó, hozzákeverem. Néhányszor átforgatom és máris jöhet bele az üveg lecsó. Míg felforr a lecsó egy darab kolbászt karikára vágok és hozzáadom a finomsághoz. Ha a rizs puha, már kész is van!
Házi kenyérrel, egy kis erős paprikával felséges étel.
A friss változatot is leírom majd, amikor lesz szabadföldi paprika, paradicsom.
A latin lac gallinaceum ’tyúktej’ ~ gallinarum lac ’tyúkok teje’, ill. az annak forrásául szolgáló ógörög ορνίθων γάλα (ornithón gala) ’madarak teje’ tükörfordítása. Ez a több ókori szerzőnél előforduló kifejezés olyan finom ételt jelölt, amely csak a nemlétező, lehetetlenül finom ételekkel, mint pl. a madarak teje, hasonlítható össze. Angolul, franciául ezt a desszertet Úszó sziget-nek hívják