Szegény ember konyhája-Házi hamburger |
Írta: Szilvi |
2011. április 19. kedd, 11:51 |
A családom imádja, és remélem másnak is ízlik majd.
Sokkal finomabb, mint a fagyasztott. Ezen érződik hogy húst eszem, és nem valami gumit. Hozzávalok: fél kg darált hús, kis tubus mustár, ketchup,só,bors,1 fej hagyma,1 tojás,prézli Mindent össze gyúrok mintha fasírtot készítenék.A hagymát apróra vágva teszem bele.Két maréknyi prézlit teszek hozzá, ha lazának érzed, tehetsz még hozzá egy kicsit . 1 órára hütőbe teszem hogy össze álljon.Én sima zsemlét szoktam venni hozzá. Megkenem a zsemle alját egy kis tejfölellel, teszek rá hagymát egy kis salátát, uborkát vagy ami éppen van. Esetleg kolbászkarikát vagy sonkát ki mivel szereti és a tetejére sajtot, mustár, ketchup. Amikor sütöm a husit akkor a sütőt is felforrósítom, és ha készen van a hambi, akkor beteszem azért, hogy egy kicsit megmelegedjen a zsemle. Akkor kész, amikor megpuhul.vigyázat nagyon gyorsan meg is keményedik, és akkor már nem lesz olyan jó.
Jó étvágyat mindenkinek! |
Hozzászólások
A gölődin levest nagyszombaton szoktam készíteni.
Szép parasztsonkát veszek. Egy éjszakára hideg vízben áztatom. Másnap jól megmosom, annyi vizet öntök rá, hogy ellepje a sonkát. Egy közepes fej vöröshagymát, egész borsot, babérlevelet, fokhagymát dobok bele, persze csak nagyon közelről. A forrás után legalább egy óra hosszat főhet szép csendesen. Ekkor a sonkát egy újabb fazék tiszta vízbe helyezem, az előző módon fűszerezem és tovább gyöngyöztetem. Az utolsó fél órában beleteszem a szokásos leveszöldséget.
Közben a gölődinhez felteszem főni a meghámozott, kis kockákra vágott krumplit, egy kis sóval és annyi vízzel, amennyi éppen csak ellepi. Ha megfőtt, leöntöm a vizet, villával összetöröm és ha egy kicsit kihűlt a krumpli, ütök bele egy tojást. Sóval, liszttel finom tésztát gyúrok belőle. Majd egy-egy darabot lecsípve, kígyókat sodrok. A kígyók sem ússzák meg, apró darabokra vágom őket és ezekből gömbölygetem a gölődint. Sok kell belőle, mert a népek nagyon szeretik!
Amikor a levesben már minden finom, kiveszem a sonkát és belefőzöm a gölődint. Akkor jó, ha feljön a tetejére. A hőközléssel vigyázni kell, mert a leves nem szereti a lobogást, a gölődin meg a langyos vizet. Azért van megoldás.
A sonka első vizében főzöm meg a kolbászokat, majd utoljára a megmosott tojásokat.
A nagymamám nyáron is főzött sonkalevest. Ilyenkor frissen gyúrtam bele tésztát, a sonkát meg meggyszósszal vagy zöldbabbal ettük.
Jó étvágyat! Jó készülődést!