Szegény ember konyhája- Főzzünk |
Írta: Timi |
2011. április 07. csütörtök, 10:29 |
No, akkor főzzünk:) Mint látjátok új rovat indult, „Szegény emberek konyhája” Húú.. nagy téma. Főzni jó, enni még jobb:) de a legjobb az amikor szállni kezdenek az illatok, rendszerint kijön a konyhába valamelyik porontyom (esetleg több) és közli, hogy az éhenhalás szélére került, azonnal ennie kell valamit:) Az hogy mit, csak találékonyság és pénztárca kérdése. Szinte minden ételnek létezik olcsóbb kiadású változata is, és minden étel árát alaposan fel is lehet turbózni. Mascarpone helyett pl. ugyanolyan jó a vajkrém, zsíros kenyérre tehetsz akár szarvasgombát is :D stb. Mindenkinek vannak ötletei, tapasztalatai, mert az lehet hogy valaki nem szokott főzni, de az biztos hogy enni azt igen. Gyertek, főzzünk együtt! Recept ötletet feltölteni, bejelentkezés után, jobbra lenn, a Menüm-ben, az Én világom-feltöltés- nél tudtok. Vagy akár itt is :) Bár szívem szerint a fantasztikus tarhonya levessel, tejes pitével kezdeném, de tegnap túrógombócot készítettem, kipróbáltam egy újabb verziót. Gyors és egyszerű: 1 nagy kefír, 3-4 ek. cukor, 2 tojás,2 van.cukor,csipet só. Ezt összeforralni, ha felforrt 30 evőkanál búzadara(kb. 50 dkg.) jó sűrű kell, hogy legyen.Én nem kanalazgattam, kimértem 50dkg-ot és szép lassan folyamatos kevergetés mellett bele öntöttem. Kicsit hűl, gömbölyíteni és kész. Nem kell kifőzni. Zsemlemorzsába hempergetjük, cukros tejföllel nyakon öntjük és már ehetjük is! Ma reggel lángost sütöttem, úgyhogy legközelebb az lesz.Hajrá, küldjetek recepteket!
|
Hozzászólások
Hozzávalók: 2 egész tojás, csipet só, 1 liter tej, liszt, zsír.
Bekapcsoljuk a sütőt.
Felütünk két tojást, beledobunk egy kis sót , tejet, lisztet és szépen keverjük a robottal. (Vagy kézzel.) Hígítjuk tejjel, beletesszük a lisztet, mindaddig, amíg egy finom palacsinta tésztát nem kapunk.
Kikenjük a legnagyobb tepsit zsírral (sertés!) és beleöntjük a masszát. Mogyorónyi zsír darabkákat szórunk rá.
Betoljuk a forró sütőbe.
Körülbelül tíz percig magas hőfokon, aztán egy kicsit alacsonyabban sütjük, amíg kész nem lesz.
Akkor jó, ha gyönyörű aranybarna hegy-völgyek alakulnak ki, kisebb tűzhányókkal a zsír göbök helyén.
Tálaláskor meghinthetjük porcukorral vagy barack lekvárral.
Nagyon finom, nekem leginkább Lajosmizse jut róla eszembe, és a nagymamám.
Hozzávalók: közepes vagy közepesnél kicsit kisebb burgonyák. Legalább hármat számoljunk fejenként, de érdemes annyit sütni, amennyi csak befér a sütőbe.
A krumplit megmossuk, elhelyezzük a forró tűzhely sütőrácsára és várjuk, hogy kész legyen. A sütőt végig magas hőfokon kell tartani, a krumplikat egyszer nem árt megfordítani. Amikor már jól megsült, tálba szedjük, megszenteljük egy kis vízzel, konyharuhával letakarjuk, hogy a gőzben megpuhuljon a héja.
Máris fogyasztható egy sóhajtásnyi sóval. Kevés vajjal, margarinnal vagy zsírral mennyei eledel. Fagyos fehér szalonnával, kolbásszal, ecetes lila hagymával valóságos lakoma. Zsírosabb sültekhez (liba, kacsa, tarja)kitűnő köret.
Jó étvágyat kívánok!
A ren a sütőt jelenti természetesen. Ezt lehet, hogy mindenki tudja, csak nekem volt új szó vagy harminc éve.