Szegény ember konyhája - Baklava |
Írta: Timi |
2013. december 02. hétfő, 10:52 |
A baklava eredetileg egy arab édesség Eddig nem volt szimpatikus, a tocsogós kinézete és az ára miatt, mert bizony készen nem olcsó. Éppen ezért lepődtem meg minap, hogy egész jó, és nem is tűnik különösebben bonyolultnak. Amit én ettem az csokis volt, réteslapokból állt és dióból.. így valami hasonlót próbáltam összehozni tegnap. Finom lett, bár szerintem sok köze nincs az igazi baklavához:) De senki nem panaszkodott..:) Öt kanál mézet, tizenöt deka cukrot, öt kanál kakaóport, két kanál vajat lassú tűzön összeolvasztunk. A végén keverjünk bele néhány csepp rumot vagy aromát, ha túl sűrű, tegyünk hozzá tejet. Fél vajat felolvasztunk, és négy réteslapot egymásra teszünk a tepsi aljában úgy, hogy mielőtt a következőt beletesszük, az előzőt átkenjük az olvasztott vajjal. Ha benne a négy réteslap, akkor megszórjuk darált dióval és megcsorgatjuk a mézes-kakaós szósszal. Erre újra négy vajazott réteslap jön, majd dió és a csorgatás, és újra ugyanez. Végül befedjük négy vajazott réteslappal, majd felvágjuk úgy, hogy az utólsó, tehát a legalsó, réteslapot ne vágjuk át. majd megsütjük. Nagyon gyorsan megsül, kb. 25 perc. Nem vártuk meg, hogy kihüljön..:)) Körülnéztem, és a technika általában ez, de a töltelék simán durvára vágott fahéjas dió. A kisült baklavára pedig, húsz deka kristálycukorból, két deci vízből, 120 gramm mézből és vaníliából főzött szirupot öntenek. "A baklava egy kiadós, édes süteményféle, számos közel-keleti és balkáni ország konyhájában megtalálható. A baklavát a törökök, arabok, görögök,örmények, bolgárok egyaránt saját hagyományos édességeik között tartják számon." {jcomments on} |