Szegény ember konyhája - Gölődin leves |
Írta: Olgi |
2014. április 19. szombat, 18:53 |
A gölődin levest nagyszombaton szoktam készíteni
Szép parasztsonkát veszek. Egy éjszakára hideg vízben áztatom. Másnap jól megmosom, annyi vizet öntök rá, hogy ellepje a sonkát. Egy közepes fej vöröshagymát, egész borsot, babérlevelet, fokhagymát dobok bele, persze csak nagyon közelről. A forrás után legalább egy óra hosszat főhet szép csendesen. Ekkor a sonkát egy újabb fazék tiszta vízbe helyezem, az előző módon fűszerezem és tovább gyöngyöztetem. Az utolsó fél órában beleteszem a szokásos leveszöldséget. |
Amikor a levesben már minden finom, kiveszem a sonkát és belefőzöm a gölődint. Akkor jó, ha feljön a tetejére. A hőközléssel vigyázni kell, mert a leves nem szereti a lobogást, a gölődin meg a langyos vizet. Azért van megoldás.
A sonka első vizében főzöm meg a kolbászokat, majd utoljára a megmosott tojásokat.
A nagymamám nyáron is főzött sonkalevest. Ilyenkor frissen gyúrtam bele tésztát, a sonkát meg meggyszósszal vagy zöldbabbal ettük.
Jó étvágyat! Jó készülődést!